nedeľa, 16. júla 2017

Osviežujúci malinový koláč s kokosovým cukrom

Krásnu nedeľu Vám všetkým prajem! :)

Ešte v júni som sa zúčastnila na portáli blogerky.cz  výzvy s kokosovým cukrom značky empower supplements. Keďže vďaka mojej chorobe by som nemala žiaden rafinovaný cukor, táto výzva mi prišla vhod a usmialo sa na mňa šťastie. Balíček s 250g bio voňavého kokosového cukru si našiel u mňa miestečko a taktiež v tomto chutnom letnom koláčiku. 


Kokosový cukor je nerafinovaný a získava sa ručným zberom nektáru z okvetných lístkov kokosovej palmy. Nektár sa uvarí, z ktorého sa stane karamel a ten sa následne rozdrví na malé kryštáliky cukru. Výrobca uvádza, že má karamelovú chuť, ale mne skôr vonia a chutí ako káva šmrncnutá karamelom, naozaj príjemná sladká chuť, ktorú si ihneď zamilujete.

Kokosový cukor ma nízky glyemický index v rozmedzí 30-40 (3x menej ako med), čiže telo vyplavuje menej inzulínu a tým pádom sa menej ukladajú tuky :))


Návod na tento ovocný osviežujúci koláčik je veľmi jednoduchý a je potrebné len pár ingrediencií, ktoré si rozdelíme na tri základné časti.

Na korpus potrebujete:
- 200g čokolády na varenie
- 125g masla
- 100-150g kokosového cukru ( podľa chuti)
- 4 vajíčka
- 4 lyžice hladkej múky

Na krém potrebujete:
- 250g jemného tvarohu
- 250g mascarpone
- vanilkový cukor
- 33% smotana na šľahanie na zhustnutie + stužovač, ak by ste to trošku prehnali so smotanou :)

Na vrch potrebujete: 
- balíček mrazeného ovocia podľa chuti alebo najlepšie domáce čerstvé ovocie
- vanilkový puding a 100ml vody / želatína a voda podľa návodu
- prípadne cukor na osladenie


Cukor, čokoládu na varenie a maslo si roztopíme vo vodnom kúpeli. Akonáhle sa nám ingrediencie roztopia a spoja, odstavíme a necháme vychladnúť na neustáleho miešania. Po vychladnutí postupne pridávame všetky 4 vajíčka a stále miešame. Naposledy pridáme hladkú múku, kým nám nevznikne cesto. Vylejeme do okrúhlej formy, ktorú sme vystlali papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry cca 180°C a čas si odsledujte samé, keďže každá rúra inak pečie. Korpus som si sledovala špáratkom a vrch jemne popraskal. Vytiahla som z rúry a nechala vychladnúť.



Tvaroh, mascarpone a vanilkový cukor som vymiešala na slabých otáčkach, aby sa nám to nezrazilo. Je dôležité, aby tvaroh a mascarpone mali rovnakú teplotu. Krém som mala riedky, tak som postupne pridávala smotanu. Ja som ju tam pridala celú a potom som bohužiaľ musela pridávať stužovač, takže radšej so smotanou opatrne alebo teda použite tiež stužovač. Krém som následne natrela na vychladnutý korpus.


Ja som použila balíček mrazených malín, nakoľko nemala som dostatok domáceho čerstvého ovocia. Maliny som rozmrazila, pridala cukor na osladenie a v 100ml vlažnej vody som vymiešala vanilkový puding, ktorý som vyliala do roztopených malín a prevarila. Puding začal hustnúť, odstavila som z ohňa a neustále miešala. Ovocie stále tuhlo a keď vychladlo, vyliala som na korpus potretý krémom a celé to dala zachladiť na pár hodín do chladničky.


takto vyzeral koláčik po stuhnutí v chladničke





Na osvieženie som si spravila ešte jahodové mojito s mätou a kokosový cukrom, ktoré skvele dopĺňalo tento ľahký dezert. Celá rodina si pochutila a rýchlosťou blesku sa koláč zjedol. Ak skúsite tento recept, nezabudnite mi poslať fotku buď na fb alebo kludne ma označte na instagrame (monaaa__np).


Páči sa vám tento recept? Vyskúšali ste niekedy kokosový cukor? Vyskúšate tento recept? 

5 komentárov:

  1. Vyzerá úžasne! <3 Aj ja chcem taký talent na pečenie :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Moni ver, že to nie je náročné :)) určite by si to zvládla :)

      Odstrániť
  2. Teda Moni, ten vypadá dokonale. Hned bych si kousek dala. :-)
    welcometomyworld

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mňam, mňam. Vyzerá úplne dokonale ♥

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár ♥

Blogger Template by DanyČuks